Traductor

Els llocs
Jaciments arqueològics

Cal·lípolis

peixos.jpgLa vil·la romana de «Cal·lípolis» està situada a la partida del Prat d'Albinyana, prop de la Pineda, en terrenys que ara són propietat de l'Autoritat Portuària de Tarragona. La vil·la de Cal·lípolis va tenir una gran activitat al segle II d.C. Es tractava d'un nucli residencial d'una superfície aproximada d'uns 10.000 metres quadrats i era un centre de producció agrícola i pesquera i, alhora, sortida dels productes agrícoles que es conreaven a l'entorn.
 
 
L'any 1960 s'hi va trobar l'anomenat «Mosaic dels Peixos», exposat al Museu Arqueològic de Tarragona. L'Autoritat Portuària de Tarragona, que va adquirir els terrenys l'any 1994, va decidir investigar el jaciment, delimitar-lo i fer aflorar els seus vestigis. Les excavacions fins ara realitzades han permès de conèixer, a més de les estructures de les seves habitacions, clavegueram, abocadors de deixalles, termes, etc., les restes d'un petit port romà per al trànsit de mercaderies, la base d'un gran edifici o nau, d'instal·lacions industrials similars a les trobades al port de Tarragona, i l'ancoratge d'una grua que potser podia haver estat utilitzada tant per a la construcció del magatzem com per a les feines d'estiba i desestiba dels vaixells.
 

Àudio de la conferència La vil·la romana de Cal·lípolis pronunciada pel Dr. Josep Maria Macias i Solé el 9 de març de l'any 1995 a la Biblioteca de Vila-seca.

 

Bibliografia

  • ADSERIAS i SANS, Maria. Evidències del passat: prehistòria i món antic a Vila-seca. Vila-seca: Agrupació Cultural. Secció de Lletres, 1998. 108 p. : il. ; 24 cm. (Monografies de Vila-seca ; 20).
  • Dossier Cal·lípolis, la vil·la romana i arqueologia: [diversos articles]. 1988-1998. 1 v.
 
  • GIBERT i OLIVÉ, Agustí Maria. Callípolis, Salauris: aplec documental de notícies històriques : Solcina (Vila-seca), La Pineda, Port de Salou, Platja de Barenys i Vilafortuny. Vila-seca i Salou : Agrupació Cultural de Vila-seca i Salou, Secció de Lletres, 1988. 127 p., [3] f. de làm : il ; 24 cm. (Monografies de Vila-seca i Salou ; 13). ISBN 8440419473.
  • MACIAS i SOLÉ, Josep Maria. La vil·la romana de Cal·lípolis (Vila-seca, Tarragonès). Tarraco 99: arqueologia d'una capital provincial romana, 2000. p. 207-222.
  • PREVOSTI, Marta / GUITART DURAN, Josep (ed.). Ager Tarraconensis 2: El poblament. Tarragona: Institut Català d’Arqueologia Clàssica, 2011. 590 p. : il. 30 cm. (Documenta; 16.2).
  • SÁNCHEZ REAL, José. Callipolis. Instituto de Estudios Tarraconenses "Ramón Berenguer IV". Sección de Arqueología e Historia, 17 (1955). p. 3-14.
  • SERRA VILARÓ, Joan. Callipolis. Boletín Arqueológico, Año L, época IV, fasc. 29 (gener-març 1950). p. 123-136.
  • SERRES i SENA, Eduard. Callipolis. Boletín Arqueológico, Época IV, año LII, fasc. 37-40 (1952, enero-diciembre). p. 13-19.
  • SERRES i SENA, Eduard. La Pineda-Cal·lípolis. La Canonja: Llocs, termes i un capbreu, 1987. p. 9-28.

"La biblioteca pública ha de ser una institució bàsica en la comunitat pel que fa a la recopilació, preservació i promoció de la cultura local en tota la seva diversitat."